Adopcje

Zasady adopcji

Dla zwierząt znajdujących się pod opieką wolontariuszy fundacji szukamy domów stałych, gdzie zamieszkają do końca swoich dni. Procedura adopcyjna podzielona jest na trzy etapy:

1. Przeprowadzenie przez naszego wolontariusza wywiadu przedadopcyjnego w domu rodziny chcącej adoptować zwierzaka;
  2. Podpisanie umowy adopcyjnej i przekazanie zwierzęcia;
  3. Wizyta poadopcyjna wolontariusza, mająca na celu sprawdzenie, czy zostały dotrzymane zadeklarowane podczas wywiadu warunki bytowe zwierzaka, oraz wymogi wynikające z umowy adopcyjnej.

wywiad przedadopcyjny

Naszym głównym i najważniejszym kryterium, którym kierujemy się przy wyborze domu jest stosunek domowników do zwierząt. Musimy mieć pewność, że osoby adoptujące będą traktowały zwierzę z dobrocią i należnym szacunkiem, oraz zapewnią mu warunki bytowe zgodne z jego potrzebami. Opinia wolontariusza przeprowadzającego wizytę, a także opiekuna tymczasowego zwierzęcia, decyduje o oddaniu go do adopcji do nowego domu. Duży nacisk kładziemy również na zakaz rozmnażania, sterylizację i kastrację, oraz absolutny zakaz trzymania psów na łańcuchu. Wszystkie wymagane przez nas warunki adopcji zostały umieszczone w umowie adopcyjnej, z którą można zapoznać się poniżej. W celu ułatwienia wywiadu przedadopcyjnego polecamy wypełnienie ankiety przedadopcyjnej i przesłanie nam jej drogą mailową. Dzięki temu wolontariuszowi łatwiej będzie przygotować się do wizyty, oraz ewentualnie pomoże on  rodzinie wybrać zwierzaka, który będzie się czuł się dobrze i zgodnie ze swoimi przyzwyczajeniami w oferowanych przez dom warunkach.

podpisanie umowy adopcyjnej

Po przeprowadzeniu wywiadu i uzyskaniu pozytywnej opinii wolontariusza i opiekuna tymczasowego, rodzina adoptująca podpisuje umowę adopcyjną, w której zobowiązuje się do opieki nad zwierzęciem. Przeważnie podpisujemy umowę w momencie przekazania zwierzęcia do nowego domu.

wizyta poadopcyjna

Wizyta może nastąpić w różnym czasie. Może być po kilkunastu dniach lub po kilku miesiącach. W trakcie wizyty sprawdzamy, czy zostały dotrzymane warunki umowy adopcyjnej, i czy zwierzę jest odpowiednio traktowane. Czasami zdarza się, że osoby adoptujące traktują taką wizytę jako formę kontroli nad nimi. Prosimy jednak o traktowanie tego jako formę odwiedzin w nowym domu zwierzaka, którym się opiekowaliśmy, którego nieraz uchroniliśmy przed śmiercią, lub leczyliśmy z chorób, za którego byliśmy odpowiedzialni, i do którego się przywiązaliśmy. Dlatego też chcemy mieć pewność, że oddając go pod opiekę rodziny adopcyjnej zapewniliśmy mu szczęśliwe i dobre życie już do końca jego dni.