Warto być Wege

Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej.
Albert Einstein

Warto być Wege to dział, który jest skierowany zarówno do wegetarian,  jak i tych, którzy zastanawiają się nad wyeliminowaniem mięsa z codziennej diety, jednak do podjęcia takiej decyzji potrzebują wiedzy, wsparcia i konkretnych porad. Ten dział jest skierowany także do tych, którzy z różnych względów nie są jeszcze gotowi na wegetarianizm, ale interesuje ich ta tematyka i mają na względzie własne zdrowie.

Dział Warto być Wege obejmuje trzy główne nurty informacji.

Po pierwsze teoria, a więc wszystko to, co związane jest z dietą wegetariańską: opisy produktów, które stanowią dla wegetarian źródło białka, wskazówki medyczne, dietetyczne i ekologiczne, skłaniające do wyeliminowania mięsa z jadłospisu, czyli krótko mówiąc - kompedium wiedzy wegetarianina.

Po drugie praktyka, a więc praktyczne, zaczerpnięte z własnych doświadczeń wskazówki i sugestie, jak gotować wegetariańsko. Znajdą się tu konkretne przepisy - sprawdzone i smaczne pomysły kuchni bezmięsnej, a także w 100% roślinnej.

Po trzecie aktywne działanie, a więc informacje o wegetariańskich akcjach, wydarzeniach, happeningach, które mogą inspirować i zachęcać do przejścia na wegetariański styl życia.

Ci, którzy wybierają wegetariański sposób życia, czynią doniosły wkład na rzecz rozwiązania światowego problemu żywienia, przyczyniają się do zlikwidowania rzezi i tortur czujących istot, hodowanych masowo w okrutnych warunkach, a do swojego własnego życia wnoszą nowe miary żywotności i zdrowia.
The Vegetarian Society (Deklaracja)

Pamiętajcie Warto być Wege