Nikt nie poniesie kary za śmierć konia…. Postępowanie umorzono.

Aktualności »  Nikt nie poniesie kary za śmierć konia…. Postępowanie umorzono.

2018-10-02 14:39

Kochani pamiętacie sprawę Szagiego, konia który nie wytrzymał całodniowej harówki przy kuligach i zmarł przed północą z wycieńczenia? Pisaliśmy o tym w lutym, złożyliśmy doniesienie do prokuratury w nadziei, że winni śmierci konia zostaną ukarani, a dzięki temu sytuacja koni pracujących przy kuligach w Wiśle Czarnym się zmieni. Niestety po wielu miesiącach ciszy ze strony policji i prokuratury otrzymaliśmy informację o umorzeniu postępowania z powodu „braku danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa”. Dla nas jest to kompletnie niezrozumiałe, jest nam przykro że ta sprawa została tak potraktowana. Nie będziemy nawet komentować uzasadnienia, ale je publikujemy i pozostawiamy do Waszej oceny. Jedno jest pewne – natychmiastowa utylizacja zwłok była dobrze przemyślana, bez ciała nic nie udało się zrobić.

Po tej sprawie w lutym zostaliśmy poinformowani, że kuligi w Wiśle Czarnym zostaną uporządkowane, że będzie zawiązane stowarzyszenie wozaków, że zostanie wprowadzony regulamin kuligów, zostanie określona codzienna ilość godzin pracy koni, kwestie odpoczynków, przeciążenia, w tym dopuszczalnej ilości ludzi na saniach, obowiązek przeprowadzania badań przez rozpoczęciem sezonu i po jego zakończeniu. Sprawdzimy czy rzeczywiście te sprawy zostały uregulowane. Wkrótce zaczyna się kolejny sezon ciężkiej pracy koni, które codziennie będą wciągały setki spragnionych rozrywki turystów do kolib w Czarnym. Będziemy to uważnie śledzili i obserwowali wszelkie nieprawidłowości, dla Szagiego i dla tych koni, które tam pozostały.

Poniżej można zapoznać się z Uzasadnieniem umorzenia dochodzenia.