Nasz projekt - "Strachulce, psy skazane na bezdomność". Wesprzyj!

Aktualności » Nasz projekt - "Strachulce, psy skazane na bezdomność". Wesprzyj!

2018-04-12 09:16

Projekt "Starachulce - psy skazane na bezdomność" powstał z inicjatywy wolontariuszy Fundacji "Lepszy Świat". Ma na celu pomoc tym psom z cieszyńskiego schroniska, które mają opinię nieadopcyjnych - dzikich, gryzących ze strachu, wycofanych, lękliwych i nieufnych. Często to psy, które spędziły w schronisku kilka czy kilkanaście lat i mają już bardzo nikłe, właściwie żadne szanse na adopcję. Inspiracją do utworzenia projektu był Joti, piesek który przebywał w schronisku ponad 6 lat. Był wystraszony, kompletnie nie potrafił chodzić na smyczy, szarpał się i gryzł, nie było takiej możliwości aby adoptowano go bezpośrednio ze schroniska. Po sześciu latach ktoś się nim jednak zainteresował ale...no właśnie, miał zamieszkać w wielkim mieście. Nie chcieliśmy żeby taka okazja i szansa dla niego przepadła. Wzięła go do domu tymczasowego nasza wolontariuszka, jednak niestety nie poradziła sobie z nim. Wysłaliśmy go do hoteliku ze szkoleniowcem. Psiak po dwóch tygodniach już maszerował na smyczy, a dzisiaj mieszka w stolicy i jeździ na wycieczki. Idealnie się zaaklimatyzował. Doszliśmy do wniosku, że skoro Joti sobie poradził, to dlaczego nie pomagać pieskom z podobnymi problemami, i tak to się zaczęło....

Poprzez ten projekt fundacja zabrała ze schroniska już kilkanaście takich psiaków. Zostały umieszczone w hoteliku z doświadczonym psim behawiorystą, który nad każdym z nich pracował indywidualnie. Zdecydowana większość z nich wyszła ze swojej "nieadopcyjności" i znalazła nowe domy. Bez tego projektu byłyby nadal skazane na bezdomność, i resztę życia spędziły w schronisku. Chcemy kontynuować naszą pomoc, jednak są to dla nas spore wydatki. Koszt pobytu jednego strachulca w hoteliku ze specjalistą to 450 złotych miesięcznie, do tego dochodzą koszty weterynaryjne i transport, często też specjalistyczna karma. Są psy którym wystarczy miesiąc czy dwa, ale są i takie, nad którymi trzeba popracować dużo dłużej. Prosimy Was o pomoc, potrzebujemy przede wszystkim wsparcia finansowego, które pomoże nam opłacać hotelik ze specjalistą oraz leczenie. Zwracamy się do wszystkich, którym nie jest obojętny los naszych strachulców, żeby pomogli zebrać nam pieniądze na dalszą pomoc dla nich.  Im więcej wspólnie zbierzemy, tym więcej psiaków dostanie fachową pomoc i szansę na nowe życie.

Obecnie w hoteliku przebywa trzech naszych podopiecznych - Ares, Mimi i Netka, to miesięczny koszt 1350 złotych za sam pobyt, bez leczenia. Każda kolejna zebrana kwota przybliża kolejnego potrzebującego psiaka do szansy na nowy dom.

Pomóżmy razem cieszyńskim strachulcom! W tytule przelewu koniecznie prosimy napisać „na Strachulce”.

Wsparcie dla naszych podopiecznych można przekazać poprzez:

Paypal, Dotpay http://www.fundacjalepszyswiat.pl/wesprzyj-fundacje!.html

Siępomaga https://www.ratujemyzwierzaki.pl/projektstrachulce

lub bezpośrednio przelewem na konto fundacji:

Fundacja dla Zwierząt i Środowiska "Lepszy Świat"

ING Bank Śląski 33 1050 1403 1000 0090 3005 3319

SWIFT: INGBPLPW