Nasz koci zakątek

Aktualności » Nasz koci zakątek

2017-09-22 13:51

Nasz koci zakątek

Jak wiecie w naszym powiecie nie ma schroniska dla kotów, a biedne kocie bezdomniaki, nieraz bardzo chore i niedożywione, osierocone kocięta i opuszczone staruszki nie mają się gdzie podziać. Gminy nie chcą budować schroniska, a los kotów obchodzi je o tyle, o ile są zmuszone do realizacji obowiązków ustawowych. Sytuacja kotów jest ciężka,  staramy się pomagać na ile możemy, ale nie jesteśmy w stanie przyjąć wszystkich potrzebujących zwierzaków, bo są ich setki….. Z bólem serca często jesteśmy zmuszeni odmawiać osobom szukającym pomocy dla bezdomnych kotów, jest nam strasznie przykro, że musimy pozostawić część zwierzaków bez pomocy, ale nie dajemy rady zaopiekować się wszystkimi, nie mamy na tyle miejsca i wolontariuszy.

W tym roku stworzyliśmy w Cieszynie nasz mały przytułek dla kotów, koci zakątek, gdzie te najbardziej potrzebujące koty znajdują swoje ciepłe tymczasowe schronienie. Mamy dla każdego z naszych podopiecznych wygodną kwaterę, gdzie mieści się legowisko, kuweta, miseczki, i jest jeszcze trochę miejsca na zabawę. Koty, te które z uwagi na stan zdrowia i swój charakter mogą wychodzić z kenneli są przynajmniej raz dziennie wypuszczane, a te które są całkowicie zdrowe i zgadzają się ze sobą mieszkają w pomieszczeniu, gdzie cały czas mogą biegać i się bawić.

Nasze koty są u nas leczone, odkarmiane, odrobaczane, sterylizowane, kastrowane i szczepione. Maluszki zaraz po przybyciu dostają surowicę. Część kotów musi jeść jedynie karmę weterynaryjną, bardzo często trafiają do nas też kocięta, które trzeba jeszcze karmić z butelki, specjalistycznym mlekiem, a później specjalną karmą dla kociąt które dopiero uczą się jeść. To dla nas ogromne koszty, ale wartoJ Od początku pomogliśmy już ponad 120 kotom!

Kociarnią opiekują się nasi wolontariusze, którzy codziennie sprzątają kuwety i pomieszczenia, karmią i bawią się z kotami, aby zapewnić im chociaż namiastkę prawdziwego domu. Codziennie też opiekuje się nimi i dba o ich zdrowie nasza wspaniała weterynarz Ola z przychodni ‘Olwet”, która poświęca im bardzo dużo czasu i serca. Chcielibyśmy pomóc wszystkim, ale chociaż nie możemy to staramy się aby przynajmniej te, które do nas trafiły miały jak najlepsze warunki zanim znajdą swój dom na zawsze, swoje rodziny i swoje miejsce.

Jeśli chcecie pomóc bezdomnym kotom serdecznie zapraszamy do wolontariatu. Można też wesprzeć nas rzeczowo (w dużej ilości schodzą u nas koce i ręczniki, ponieważ aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się chorób są one wymieniane po każdym podopiecznym, żwirki, środki czystości i ręczniki jednorazowe oraz środki do dezynfekcji), zabawki, legowiska, drapaki. Jeżeli ktoś może, prosimy też o wsparcie finansowe na specjalistyczną karmę i mleko weterynaryjne dla naszych kotów. Wpłacając darowiznę na konto fundacji ING Bank Śląski 33 1050 1403 1000 0090 3005 3319 prosimy o dopisek „dla kociarni”.

Za każdą pomoc i dobre słowo serdecznie dziękujemy i zapraszamy do adopcji kotów z naszego kociego zakątka!