Kim jesteśmy

O nas » Kim jesteśmy

Fundacja „Lepszy Świat” została powołana do życia w 2010 roku, w 2012 uzyskaliśmy status Organizacji Pożytku Publicznego. Od początku działalności nasze działania statutowe skierowane były na rzecz humanitarnego i właściwego obchodzenia się ze zwierzętami, zwalczanie przejawów przemocy wobec nich, ujawniania i ścigania przestępstw oraz wykroczeń dotyczących praw zwierząt.

Propagujemy zwalczanie bezdomności poprzez ograniczenia populacji zwierząt domowych za pomocą sterylizacji i kastracji, a także poprzez aktywne poszukiwanie zwierzętom nowych domów. W ramach wolontariatu od początku powstania fundacji współpracujemy z cieszyńskim schroniskiem dla psów „Azyl”. W 2017 roku otworzyliśmy nasze przytulisko dla kotów „Koci zakątek”, gdzie bezpieczne schronienie i pełną miskę znajdują kocie bezdomniaki i sieroty.  Prowadzimy edukację humanitarną w przedszkolach, szkołach i innych placówkach oświatowych. Fundacja angażuje się i wspiera akcje związane z ekologią. Propagujemy idee wegetarianizmu, weganizmu, oraz poszanowania środowiska naturalnego.

Nasi wolontariusze oraz inspektorzy to grupa osób, która poza ogromnym sercem i wrażliwością, ma także praktykę, wiedzę i wieloletnie doświadczenie. Przez cały czas aktywnie szkolimy się w zakresie pomocy zwierzętom. Nasi ludzie są ambitni, pełni zapału i ogromnego zaangażowania w to, co robią. Prowadzą u siebie domy tymczasowe dla podopiecznych fundacji, pomagają tym najbiedniejszym, najbardziej skrzywdzonym przez los i ludzi zwierzakom. Nasi inspektorzy reagują i interweniują w sprawach znęcania się i złego traktowania zwierząt.

Współpracujemy z inspekcją weterynaryjną, samorządami, organizacjami pozarządowymi, gabinetami weterynaryjnymi, jednostkami Policji i Straży Miejskiej w zakresie sprawowania nadzoru nad przestrzeganiem przepisów ustawy o ochronie zwierząt.

Nasze działania statutowe i pomoc potrzebującym zwierzętom realizujemy dzięki darowiznom, datkom, zbiórkom i akcjom charytatywnym oraz zebranej kwocie z 1% podatku.

Mamy bliższe i dalsze plany, kolejne misje do zrealizowania, dziesiątki zwierząt oczekuje na naszą pomoc. Naszym marzeniem na przyszłość jest uruchomienie własnego ośrodka opiekuńczo-adopcyjno-edukacyjnego, który będzie schronieniem i domem dla zwierząt, które tego domu nigdy nie miały, lub ten dom straciły, a także dla tych, które doświadczyły przemocy i nienawiści ze strony człowieka. Będzie to miejsce gdzie zawsze znajdą ciepły i bezpieczny kącik, pełną miskę i dużo miłości ze strony naszych wolontariuszy. Wiele już zrobiliśmy, ale jeszcze więcej przed nami!

Fundacja "Lepszy Świat", tel. 782 717 771, 782 247 435, 508 063 271, 605 118 117

biuro@fundacjalepszyswiat.pl

marta@fundacjalepszyswiat.pl