Biedronka zrezygnuje z jajek z chowu klatkowego!

Aktualności » Biedronka zrezygnuje z jajek z chowu klatkowego!

2017-04-27 20:07

Biedronka zrezygnuje z jajek z chowu klatkowego!

Chów klatkowy kur niosek należy do najokrutniejszych praktyk przemysłu hodowlanego. Widzimy kury stłoczone w ciasnych klatkach, pozbawione możliwości zaspokojenia podstawowych potrzeb. Nigdy nie będzie im dane poczuć światła słonecznego, zaczerpnąć świeżego powietrza, czy postawić swoich łap na trawie. Umierają z wyniszczenia lub są zabijane, gdy po roku ich wydajność spada.

Organizacje z całego świata przekonują sklepy i firmy gastronomiczne do wykluczenia ze sprzedaży i przetwarzania  jajek oznaczonych cyfrą 3.

Sieć Biedronka, idąc w ślady Lidla, Kauflandu, Aldiego i Netto, oficjalnie zadeklarowała rezygnację ze sprzedaży jajek z chowu klatkowego, tak zwanych „trójek”. W wyniku rozmów prowadzonych przez Otwarte Klatki, grupa Jeronimo Martins dołącza do światowego trendu i zobowiązuje się wycofać jajka „trójki” ze swoich sklepów, w tym polskiej sieci Biedronka, do 2025 roku.

Ta decyzja to krok milowy dla poprawy warunków życia kur niosek w Polsce. Mamy nadzieję, że kolejne sieci również zrezygnują z wykorzystywania zwierząt.